Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

BLOOD UPON THY HANDS, AGAIN


Το ιρλανδικό ζήτημα αποτελούσε ανέκαθεν ένα ακανθώδες θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Παρότι σε γενικές γραμμές συμμεριζόμαστε την θέση πως οι λευκοί Ευρωπαίοι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ενιαίο κοινό εχθρό (της παγκοσμιοποίηση της Νέας Τάξης και όλα τα παρελκόμενα αυτής), επομένως τους ενώνουν περισσότερα από όσα τους χωρίζουν, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως συμμεριζόμαστε τον αγώνα λαών που επί αιώνες καταδυναστεύονται, και παλεύουν για την ανεξαρτησία τους, για την εθνική τους αξιοπρέπεια και ελευθερία, και για την καταπατημένη γη τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο ιρλανδικός λαός, ο οποίος έπειτα από αιώνων αγγλική τυραννία, οργανώθηκε επιτυχώς (χάρη στον κορυφαίο αντάρτη πόλεων Μάικλ Κόλλινς, του οποίου ο βίος και ο θάνατος είναι πράγματι από τις ιστορίες εκείνες που σε κάνουν να λυπάσαι), πραγματοποίησε μια σειρά εντυπωσιακών εξεγέρσεων (με χαρακτηριστικότερη την Πασχαλινή Εξέγερση του 1916), για να πετύχει τελικώς κάποιου είδους συμβιβασμό το 1922 – παραχωρήθηκε ανεξαρτησία και όχι ελευθερία στην Ιρλανδία, με το βόρειο κομμάτι της να παραμένει υπό αγγλική κατοχή.

Έκτοτε, και με την ιστορία του IRA να σημαδεύεται από στιγμές θριάμβου αλλά συχνά και πόνου (ο εμφύλιος του 1922, η ματωμένη Κυριακή του 1972, οι νεκροί απεργοί πείνας του 1981 και αρκετά άλλα) διεξάγεται ένας άνισος αγώνας εναντίον των Άγγλων. Το 1998 αποφασίστηκε «ειρήνη» μεταξύ των δύο πλευρών, και με έναν IRA να έχει περάσει ήδη σε μία φάση τυφλών χτυπημάτων. Η κατάσταση έκτοτε έμοιαζε με την «ηρεμία λίγο πριν από την καταιγίδα», και οι προβλέψεις δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν. Στις 7 και τις 9 Μαρτίου, δύο παρακλάδια του IRA, ο RIRA (Real IRA) και ο CIRA (Continuity IRA) πραγματοποίησαν επιθέσεις έναντι βρετανικών στρατιωτικών στόχων, πλήττοντας συνολικά δύο Άγγλους στρατιώτες που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για το Αφγανιστάν και έναν αστυνομικό, στο Μπέλφαστ. Στις 12 Απριλίου επίσης, ο RIRA ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία (το 2006) του Ντένις Ντόναλντσον, πρώην ανώτατου στελέχους του Σιν Φάιν (το πολιτικό σκέλος του IRA) που είχε αποπεμφθεί από τον IRA λόγω υπονοιών (που αποδείχτηκαν αληθινές) συνεργασίας με τους Άγγλους.

               

Ο RIRA διακοίνωσε πως σειρά έχουν άλλοι 5 τέτοιοι πολιτικοί στόχοι, που διαπιστωμένα είναι προδότες. Ο ηγέτης του RIRA, Μίκι ΜακΚέβιτ (σύζυγος της αδερφής του Μπόμπυ Σαντς) εκτίει από το 2003 ποινή κάθειρξης 20 ετών για υποκίνηση τρομοκρατών κατά τα έτη 1999-2000 και συμμετοχή σε παραστρατιωτική οργάνωση (RIRA), κατόπιν μαρτυρίας πράκτορα του FBI που τον είχε εμπλέξει σε σχέδιο δολοφονίας του Τόνυ Μπλερ. Επιφυλασσόμενοι για περισσότερα στο μέλλον, συνιστούμε να παρακολουθήσετε δύο εξαιρετικές κινηματογραφικές ταινίες, που κατά την γνώμη μας φωτίζουν διεξοδικά, και με πολύ σωστή τεκμηρίωση κάθε μία από την πλευρά της, την κοινωνική βάση του IRA, και τους λόγους που ο αγώνας του χαρακτηρίζεται δίκαιος.

Η πρώτη είναι ο Μάικλ Κόλλινς του Νηλ Τζόρνταν, όπου θα θαυμάσετε τις ικανότητες αυτού του σπουδαίου μαχητή και αξιωματούχου του IRA, θα λυπηθείτε από την έκβαση των γεγονότων της ζωής του, πιθανώς μάλιστα να εκπλαγείτε από την ομοιότητα της ιστορίας του με ιστορίες ανδρών άλλων χωρών στο διάβα των χρόνων, και θα αντιληφθείτε αυτό που στην ταινία αφήνεται να εννοηθεί και που πιθανότατα αποτελεί και την ιστορική αλήθεια: τον περίεργο ρόλο του τότε ηγέτη του Σιν Φάιν, Ήμον ΝτεΒαλέρα. Η δέυτερη είναι το εκπληκτικό Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι, του Κεν Λόουτς, όπου έξοχα ξεδιπλώνεται η κοινωνική συνιστώσα του IRA, ο εξευτελισμός και η ταπείνωση αυτού του λαού που έκανε την οργή του απέναντι στους Άγγλους να ξεχειλίζει, ο λόγος που ξέσπασε ο εμφύλιος στις τάξεις του, ιδωμένος και από τις δύο πλευρές, και οι τραγικές στιγμές που αντιμετώπισαν γενναίοι μαχητές, όταν αναγκάστηκαν να σταθούν κυριολεκτικά αδερφός απέναντι σε αδερφό ή να λάβουν πολύ κρίσιμες αποφάσεις. 

(δημοσιεύτηκε στο ελληνικό Ε/Σ περιοδικό Omerta Terrormachine, τεύχος 4)

Το βιβλίο IRA, Εγχειρίδιο εθελοντή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θούλη.

Από το προλογικό σημείωμα της έκδοσής του:
Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει δύο εγχειρίδια, τα οποία συνετάγησαν από τους επικεφαλής του IRA και διανεμήθηκαν στους εθελοντές κρυφά, αφού βέβαια ήταν παράνομα. Το ένα, του 1956, αναφέρεται με λεπτομέρειες στους κανόνες διεξαγωγής ανταρτοπόλεμου (στρατηγική και τακτικές των ανταρτών, οργάνωση, όπλα, κατασκευή και χρήση εκρηκτικών, κανόνες επίθεσης, λαϊκή υποστήριξη, άμυνα των ανταρτών, υπηρεσία πληροφοριών, σημειώσεις μάχης κ.λ.π). Το άλλο, γραμμένο στο τέλος της δεκαετίας του ’70, πέρα από τις πολύ σημαντικές αναφορές στη στρατηγική του ανταρτοπόλεμου ή στις τεχνικές αντιμετώπισης της ανάκρισης των Βρετανών (της περίφημης interrogation), αποτελεί συγχρόνως και ένα πολιτικό μανιφέστο, που βάζει τέλος στις παρερμηνείες σχετικά με την ιδεολογία του IRA. Οι αρχές και οι σκοποί του κινήματος συνοπτικά είναι οι ακόλουθοι: ένοπλος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνικό κράτος, τρόπος ζωής σύμφωνα με την ιρλανδική παράδοση, κοινωνική δικαιοσύνη, εργασία για όλους τους Ιρλανδούς στην πατρίδα τους, ο πλούτος της Ιρλανδίας στα χέρια των Ιρλανδών.
Το έργο αυτό, όμως, έχει και πρόσθετο ενδιαφέρον: οι αρχές, οι μέθοδοι, οι τακτικές, οι κανόνες προπαγάνδας δεν ενδιαφέρουν μόνο όσους εμπλέκονται σε ένοπλο αγώνα, αλλά αποτελούν και έναν εξαιρετικά σημαντικό οδηγό για σύγχρονα ιδεολογικά και πολιτικά κινήματα.
Εκδόσεις ΘΟΥΛΗ

Το βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.