Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

JUSTICE COMMANDOS OF THE ARMENIAN GENOCIDE




Η JCAG είναι μια αρμενική εθνικιστική επαναστατική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1975 με στόχο την επανίδρυση ενός ανεξάρτητου αρμενικού κράτους επί της επικράτειας που κατείχε η πρώην Δημοκρατία της Αρμενίας κατά τον Α’ΠΠ, εντός της ανατολικής Τουρκίας. Αγωνίζεται γι’ αυτόν τον στόχο με επιθέσεις σε Τούρκους διπλωμάτες και οικονομικούς αξιωματούχους έξω από την Τουρκία, πιστεύοντας πως η Τουρκία ευθύνεται για την γενοκτονία των Αρμενίων και την διάλυση της Αρμενικής Δημοκρατίας το 1915.

Η
JCAG διαφέρει από την ετέρα μείζονα αρμενική τρομοκρατική ομάδα, τον Αρμενικό Μυστικό Στρατό για την Απελευθέρωση της Αρμενίας (ASALA), σε δύο σημαντικά σημεία: Πρώτον, η JCAG είναι εθνικιστική και όχι μαρξιστική-λενινιστική. Ως εκ τούτου, βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιωτική υποστήριξη αρμενικών κοινοτήτων και όχι σε κρατική χρηματοδότηση από κράτη εχθρικά προς την Τουρκία. Δεύτερον, τα μέλη της JCAG, καθότι δυτικοποιημένοι εθνικιστές, δίνουν μεγάλη σημασία στην δυτική και την παγκόσμια κοινή γνώμη και αποφεύγουν επιμελώς να βλάψουν άτομα μη τουρκική καταγωγής, αναλογιζόμενοι τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο που θα είχαν τέτοιες ενέργειες στον αρμενικό αγώνα. Η JCAG έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε τουρκικούς στόχους εντός ΗΠΑ, καταφέρνοντας να υπολογίζονται εκεί ως σοβαρή απειλή κατά του νόμου και της τάξης.

Η μελέτη των 29 πιο αξιόλογων ενεργειών της
JCAG κατά την περίοδο 1975-1983 δείχνει ότι το 52% (15) αφορούσε σε δολοφονίες Τούρκων διπλωματών, το 45% (13) σε βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις σε τουρκικά διπλωματικά, τουριστικά και εμπορικά γραφεία, και το 3% (1) σε απραγματοποίητη απειλή κατά τουρκικών στόχων. Η τρομοκρατία της JCAG εντός των ΗΠΑ έλαβε χώρα το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 1982: Στις 29/01/1982, ο Kemal Arikan, πρόξενος της Τουρκίας στο Λος Άντζελες, εκτελέστηκε με σφαίρες καθώς επέστρεφε στο σπίτι του. Στις 22/03/1982, τα γραφεία του Orhan Gunduz, επίτιμου πρόξενου της Τουρκίας στη Βοστόνη, ανατινάχτηκαν και ο ίδιος εκτελέστηκε στις 04/05/1982. Μία απόπειρα ανατίναξης του σπιτιού του επίτιμου προξένου της Τουρκίας στη Φιλαδέλφεια αποσοβήθηκε τον Οκτώβριο του 1982. Έκτοτε, δεν έχει ακουστεί τίποτα για την JCAG είτε εντός ΗΠΑ είτε στο εξωτερικό, κάτι αρκετά περίεργο που πρέπει να εξηγηθεί.

Στις 15/07/1983, ο
ASALA έβαλε βόμβα στο αεροδρόμιο Ορλύ του Παρισιού, σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας πάνω από 60 περαστικούς. Το συμβάν αυτό οδήγησε σε κρίση στους κόλπους του ASALA, καθώς πολλά μέλη αντέδρασαν στην αντιπαραγωγική όπως την χαρακτήρισαν βία κατά ατόμων μη τουρκικής καταγωγής., σχηματίζοντας την φράξια ASALA-Επαναστατικό Κίνημα, σε αντιπαραβολή με τον κανονικό ASALA. Επίσης, τον Ιούλιο του 1983 το όνομα Justice Commandos of the Armenian Genocide έπαψε να χρησιμοποιείται, ενώ ενέργειες παρόμοιες με της JCAG αναλαμβάνονταν από την οργάνωση με τίτλο Αρμενικός Επαναστατικός Στρατός (ARA). Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η JCAG απλώς μετονομάστηκε σε ARA και πως βασικά πρόκειται για την ίδια οργάνωση. Είναι επίσης πιθανό μέλη του ASALA-ΕΚ και της JCAG να σχημάτισαν από κοινού τον ARA. Η μελέτη των 7 ενεργειών που πραγματοποίησε ο ARA το διάστημα 1983-1985 δείχνει πως το 43% (3) αφορούσαν σε δολοφονίες, 14% (2) σε καταστάσεις ομηρίας και πολιορκίας, και από 14% (από 1) σε ανατίναξη αυτοκινήτου και απραγματοποίητη απειλή. Αν και ο ARA διακήρυσσε, όπως και η JCAG, πως δεν προτίθετο να βλάψει περαστικούς μη τουρκικής καταγωγής, σε αντίθεση με προηγούμενες επιχειρήσεις της JCAG τουλάχιστον 6 άτομα μη τουρκικής καταγωγής σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων.  

Βασικά, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τις αρμενικές αυτές ομάδες, για τις εσωτερικές δομές τους ή τις σχέσεις τους με πιθανά κράτη-χρηματοδότες ή με άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Εξ όσων έχουμε στη διάθεσή μας,  πρέπει να υπήρχαν πολλές ενδοκινηματικές έριδες που οδήγησαν σε μείωση της αποτελεσματικής παρουσίας τους ως τρομοκρατικών οργανώσεων από τα μέσα του ’80 και μετά.

Justice Commandos for the Armenian Genocide
Βάση: Λίβανος / ΗΠΑ  

Ιδρυτική φιλοσοφία: Η οργάνωση Justice Commandos for the Armenian Genocide (JCAG) ιδρύθηκε το 1975. Στόχο είχε την ίδρυση ενός ανεξάρτητου αρμενικού κράτους. Επίσης, πεποίθησή της ήταν πως η Τουρκία (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία) ευθύνεται για την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1915, εκδίωξε τεράστια πλήθη Αρμενίων από την επικράτεια της σημερινής Τουρκίας. Πολλοί εξ αυτών πέρασαν στην περιοχή που αργότερα αποτέλεσε τη Σοβιετική Δημοκρατία της Αρμενίας, ενώ η πλειοψηφία σχημάτισε κοινότητες στο εξωτερικό, η μεγαλύτερη εκ των οποίων βρίσκεται στις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με άλλες αντι-τουρκικές αρμενικές οργανώσεις, η JCAG βασίστηκε σε ιδιωτική χρηματοδότηση –κυρίως από αρμενικές κοινότητες ανά τον κόσμο – και όχι σε χρηματοδότηση από κράτη που αντίκεινται στην Τουρκία. Τουρκικές πηγές ισχυρίζονται πως η JCAG ήταν δημιούργημα του Κόμματος Tashnak / Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία (ARF), ενός αρμενικού πολιτικού κόμματος που είχε εξοριστεί από τη Σοβιετική Ένωση και είχε αποδυθεί στον αγώνα ενοποίησης μιας μη κομμουνιστικής Αρμενίας.

Η
JCAG εστίαζε αποκλειστικά στην Τουρκία. Η πλειοψηφία των ενεργειών της είχαν ως στόχο Τούρκους διπλωμάτες, παρότι έγιναν επιθέσεις και κατά εμπορικών και τουριστικών τουρκικών συμφερόντων. Τούρκοι διπλωμάτες δολοφονήθηκαν στο Λος Άντζελες και τη Βοστόνη, ενώ πρεσβείες και γραφεία της Turkish Airlines δέχτηκαν επιθέσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Η JCAG έδινε σημασία στην κοινή γνώμη και ποτέ δεν επιτέθηκε ή έβλαψε μη τουρκικά συμφέροντα, σε αντίθεση με την άλλη βασική αρμενική τρομοκρατική οργάνωση που δρούσε στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή, τον ASALA.

Σημερινοί στόχοι: Οι τρομοκρατικές ενέργειες της
JCAG στις ΗΠΑ επισήμως σταμάτησαν το 1983. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως μια νέα αρμενική τρομοκρατική ομάδα που ξεκίνησε τη δράση της εκείνον τον καιρό, ο ARA, ήταν η JCAG με άλλο όνομα. Παρότι η τελευταία επίθεση του ARA στη Βόρεια Αμερική έγινε το 1985, η Τουρκία ισχυρίζεται πως η αρμενική τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή κατά των τουρκικών διπλωματικών στόχων παγκοσμίως, και προτρέπει τις ξένες κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα εναντίον πιθανών απειλών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως η
JCAG/ARA έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και πάλι με διαφορετικό στόχο αυτή τη φορά, το Αζερμπαϊτζάν, που εμπλέκεται σε διένεξη με την Αρμενία για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν και κατοικείται από Αρμένιους. Στην περιοχή αυτή, η αρμενική κυβέρνηση υποστηρίζει αποσχιστικά κινήματα. Ο ARA έχει διαπιστωθεί πως έχει σχηματίσει επαναστατικές κυψέλες, με στόχο την επίθεση κατά των διπλωματικών σωμάτων του Αζερμπαϊτζάν στη Νότια Αμερική και στα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ.

-Πηγή: Omerta Terrormachine # 37