Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Ο ορυκτός πλούτος του Βόρειου και Ανατολικού τόξου της περιοχής της Χαλκιδικής έχει μπει εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον στο στόχαστρο των πολυεθνικών λόγω της μεγάλης κερδοφορίας στην οποία αποβλέπουν από την εκμετάλλευση των ορυχείων της ευρύτερης περιοχής. Κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι ο αγώνας των χωριών Βαρβάρα και Ολυμπιάδα ενάντια στην εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού από την πολυεθνική εταιρεία TVX GOLD (τότε) έχει ήδη καταγραφεί σαν μια κατάμαυρη σελίδα στο επενδυτικό πρόγραμμα του ελληνικού κράτους. Στα πλαίσια της δημιουργίας ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που στόχο είχε να οργανώσει την άμυνα των κατοίκων της περιοχής του Στρυμονικού κόλπου, προκειμένου να εμποδίσουν την ολοκληρωτική καταστροφή του τόπου τους, που υποσχόταν τότε ότι θα άφηνε πίσω της η TVX GOLD με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, αναπτύχθηκε ένας μακροχρόνιος αγώνας που τις στιγμές της όξυνσής του κατάφερε να διαρρήξει τα ασφυκτικά σύνορα του αμυντικού μετώπου που περιορίζεται στο επίπεδο της κοινωνικής διαμαρτυρίας και να εξελιχθεί στην πρόσφατη επίθεση εναντίον των γραφείων και των μηχανημάτων των εκμεταλλευτριών εταιρειών που έλαβε χώρα στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ένας αγώνας με διάρκεια και βάθος, που τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά έρχονται στην επιφάνεια καθώς κορυφώνεται η σύγκρουση με τις δυνάμεις του καθεστώτος για να αναδείξουν συγχρόνως και τις αιτίες που καθιστούν ανθεκτική την αντίσταση στη φθορά του χρόνου.
 

Η εταιρεία με τίτλο «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που θα ασχοληθεί με την άμεση εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής ΔΕΝ είναι ελληνική. Είναι κατά 95% Καναδέζικη ( EL DORADO) και κατά 5% ιδιοκτησία της ΑΚΤΩΡ - κατασκευαστικής εταιρείας του κ. Μπόμπολα. Το εργοτάξιο προβλέπεται να εγκατασταθεί στο παρθένο δάσος των Σκουριών Χαλκιδικής και η διεργασίες εξόρυξης θα εκμεταλλεύονται 317.000 στρέμματα! Η οικολογική καταστροφή είναι μετριοπαθής έκφραση για να χαρακτηρίσει το μέγεθος αυτού τερατουργήματος. Να ληφθεί υπόψιν πως από τη συνολική τουριστική κίνηση της χώρας, η Χαλκιδική έλκει το 1/3 αυτού λόγω του φυσικού της κάλλους. Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο όχι μόνο γιατί η περιοχή από τουριστική θα γίνει βιομηχανική αλλά γιατί ο τόπος μας δεν θα μπορεί να προσφέρει ΟΥΤΕ νερό στους επισκέπτες καθώς όπως όλοι γνωρίζουν η εξόρυξη χρυσού απαιτεί τεράστιες ποσότητες ύδατος οι οποίες θα επιστρέφονται στο λαό της Χαλκιδικής εμποτισμένες με κυάνιο και αρσενικό.

Είναι προφανές ότι η Χαλκιδική είναι ή θα γίνει σύντομα το νεοελληνικό Ελντοράντο. Μια επίθεση στα μεταλλεία της Χαλκιδικής στις Σκουριές ήταν αρκετή για να βγουν ξανά στα χαρακώματα οι υπέρμαχοι της «επένδυσης». Με τη γνωστή τους ρητορική υπέρ της «αναγκαίας για τη χώρα ανάπτυξης» και κατά «της άνομης, βίαιης μειοψηφίας». Ποια στ’ αλήθεια είναι η «ανάπτυξη» που με τέτοια ζέση υποστηρίζουν οι οπαδοί της και ποιοι ωφελούνται από αυτήν;  Γράφτηκε ότι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μπόμπολας, μέσω δύο δικών του ανθρώπων που έχουν συστήσει μόλις (το 2003 με το που αποχώρησε η προηγούμενη κάτοχος TVX Gold) την εταιρία Ελληνικός Χρυσός, παίρνει τη δουλειά. Η Eldorado Gold δεν μπαίνει ποτέ στο παιχνίδι αν πρώτα δεν έχουν λυθεί τα διαδικαστικά. Ο Μπόμπολας λοιπόν προσφέρει τις πολιτικές γνωριμίες, «λύνει» τα κωλύματα και για αντάλλαγμα παίρνει ένα ποσοστό επί της Ελληνικός Χρυσός, η οποία πλέον είναι θυγατρική της Eldorado. 5% στον Μπόμπολα συν τα έργα υποδομής, 95% η Eldodado και η δουλειά δική της».

Η διαφαινόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, «τους είχε προβληματίσει» τότε λέει «από τον κίνδυνο ένιωσαν ότι απομακρύνονται αμέσως μετά τις εκλογές. Έτσι, αποκτούν έδρα στην Ελλάδα με σκοπό να αφαιρέσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα ότι δεν φορολογούνται εδώ»… Από κει και πέρα; «Έχουν σκοπό να υπαχθούν στο άρθρο 107 του Συντάγματος περί προστασίας ξένων κεφαλαίων. Βάσει αυτού επιτυγχάνουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή (υπολογίζεται στο 10%). Θα φορολογούνται μία φορά εδώ, ενώ η δουλειά θα είναι εξασφαλισμένη για τα επόμενα δέκα χρόνια. Και αυτό θα το επιτύχουν με προεδρικό διάταγμα ύστερα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού, δηλαδή του Κωστή Χατζηδάκη (βάσει πληροφοριών, έχουν ήδη ένα πρώτο κλείσιμο του ματιού από το υπουργείο). Έτσι, ακόμα κι αν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση αύριο το πρωί, όλο αυτό δεν αλλάζει με νόμο. Χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος». Με απλά λόγια: φορολογική ασυλία και προστασία της δουλειάς για την Eldorado για δέκα χρόνια και μηδαμινά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο. Αυτή είναι «η αναγκαία ανάπτυξη για τη χώρα».

Και μετά από όλα όσα διαβάσατε έχουμε και τον Εθνικό ΜΑΚΑΚΑ Γεωργιάδη να κατηγορεί όσους αντιστέκονται στης φύσης τη λεηλασία, κάνοντας λόγο για εγκληματίες κουκουλοφόρους…

Υπάρχουν και αξιοπρεπείς άνθρωποι “κύριε” σ’ αυτή τη χώρα που αγαπούν απείρως πιο ουσιαστικά την πατρίδα μας και αγωνίζονται με κάθε τίμημα για αυτήν. Αλλά δεν σας λένε τίποτα όλα αυτά διότι εσείς είστε “φιλελεύθερος πατριώτης” και προτιμάτε το ξεπούλημα των πάντων με την φτηνή δικαιολογία ότι διαφορετικά θα πέσουν δήθεν στα χέρια των κομμουνιστών. Αναμενόμενο για έναν καπιταλιστή και αστό νεοέλληνα. Πατρίδα μας είναι τα χώματα και οι πέτρες που ξεπουλάει ο Πρωθυπουργός σας και η πατρίδα αυτή μάλλον δεν σας χωράει πια…

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΞΕΝΗΛΑΣΙΑ

Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΔΗ

ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΜΑΙΑΝΔΡΙΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ