Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΚΟΠΕΥΤΩΝ









Στο άρθρο ‘Ο λευκός τρόμος των Σοβιετικών: Simo Häyhä’, είχαμε αναφερθεί στον Φινλανδό ελεύθερο σκοπευτή-θρύλο του ρωσοφινλανδικού πολέμου του 1939, Simo Häyhä. Οι ελεύθεροι σκοπευτές επιτελούν ένα σπουδαίο έργο, το οποίο είναι ελάχιστα γνωστό στους περισσότερους. Έργο τους είναι να κυνηγούν τους αξιωματικούς όχι τους αντίπαλους στρατιώτες, ούτως ώστε να επιφέρουν στον μέγιστο βαθμό οργανωτική διάλυση, ψυχική σύγχυση με την απώλεια διοικήσεως στο στρατόπεδο του εχθρού.

Ελεύθερος σκοπευτής μπορεί να είναι οιοσδήποτε, τόσο σε ειρηνική όσο και πολεμική περίοδο. Οι ελεύθεροι σκοπευτές μπορούν να ανήκουν και στα δύο φύλα.

Η ρωσικής καταγωγής Lyudmila Pavlichenko ανήκε στον Κόκκινο Στρατό. Μέχρι σήμερα θεωρείται η καλύτερη γυναίκα ελεύθερη σκοπευτής. Υπηρέτησε τα χρόνια 1941–1953. Συμμετείχε στην Μάχη της Οδησσού (1941) και στην Μάχη της Σεβαστούπολης (1941-42). Στις τιμητικές διακρίσεις της συγκαταλέγονται το βραβείο ηρωίδας της Σοβιετικής Ενώσεως και το βραβείο Λένιν. Ανήκε στην 25η Μεραρχία Τυφεκιοφόρων του Κόκκινου Στρατού, ενώ στο ενεργητικό της φέρεται να είχε 309 επιβεβαιωμένους θανάτους. Ο ελεύθερος σκοπευτής Vasily Zaytsev αποτελεί έναν ακόμα θρύλο του Κόκκινου Στρατού. Εκπληκτικές λεπτομέρειες για τη ζωή του περιέχονται στο βιβλίο ‘Η αυτοβιογραφία ενός Ρώσου ελεύθερου σκοπευτή’. Συμμετείχε στην Μάχη του Στάλινγκραντ, όπου εκτέλεσε 225 άνδρες της Wehrmacht και των δυνάμεων του Άξονος, μεταξύ των οποίων και 11 αντίπαλους ελεύθερους σκοπευτές. Μεταξύ Οκτωβρίου 1942-Ιανουαρίου 1943, εκτέλεσε με το τυφέκιό του Mosin–Nagant, σε απόσταση άνω των 1.000 μέτρων, περισσότερους από 400 άνδρες. Ο Mikhail Surkov ήταν ένας ακόμα ελεύθερος σκοπευτής του Σοβιετικού Στρατού. Ανήκε στην 4η Μεραρχία τυφεκιοφόρων, ήταν Σιβηριανός, εκτέλεσε 702 άνδρες. Ο Σοβιετικός Semen Nomokonov εκτέλεσε 367 άνδρες, μεταξύ αυτών και ένας Στρατηγός. Ο Helmut Wirnsberger ήταν Γερμανός ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος ανήκε στην 3η Μεραρχία. Είχε στο ενεργητικό του 64 θανάσιμες βολές με Karabiner 98k και Gewehr 43. Ο Zhang Taofang ήταν κινεζικής καταγωγής ελεύθερος σκοπευτής και συμμετείχε στον Πόλεμο της Κορέας. Στο ενεργητικό του είχε 214 θανάσιμες στοχεύσεις σε διάστημα 32 ημερών, δίχως χρήση διόπτρας. Τιμήθηκε με το βραβείο μαχητή 2ας τάξεως.








Ο Δεκανέας Matthäus Hetzenauer, ήταν αυστριακής καταγωγής. Θεωρείται ένας απ’ τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και ειδικότερα του γερμανικού στρατού. Γεννήθηκε το 1924 και απέθνησκε το 2004 σε ηλικία 79 ετών. Οι επιτυχημένες στοχεύσεις του ανέρχονται σε 345 επιβεβαιωμένους θανάτους. Ο ελεύθερος σκοπευτής της 3ης Μεραρχίας Josef 'Sepp' Allerberger, έρχεται σε 2η θέση μετά τον Matthäus Hetzenauer, έχοντας κι αυτός με τη σειρά του 257 επιβεβαιωμένους θανάτους. Οι δυό τους αποτελούσαν ζευγάρι ελεύθερων σκοπευτών. Υπηρέτησαν ως κυνηγοί κεφαλών (Jäger) και αλπινιστές στην 3η Μεραρχία, πιο συγκεκριμένα στην 7η μοίρα των δυνάμεων ορεινών καταδρομών του γερμανικού στρατού, η οποία έδρασε στο Ανατολικό Μέτωπο και συμμετείχε στην κατάληψη της Πολωνίας στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1939. Οι δυνάμεις των γερμανικών ορεινών καταδρομών έλκουν την καταγωγή τους από τον βασιλικό στρατό της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Οι γερμανικές δυνάμεις ορεινών καταδρομών διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μάχη του Καυκάσου στα τέλη του 1942. Η 3η γερμανική Μεραρχία αποτελούσε σύμπτυξη δύο (5ης και 7ης) Μεραρχιών του Αυστριακού Στρατού, κατόπιν του περιβόητου Άνσλους, δηλαδή της προσαρτήσεως της Αυστρίας, το 1938, στο Γερμανικό Ράιχ. Η Μεραρχία του Matthäus Hetzenauer ανήκε στην Wehrmacht. Ο ίδιος τιμήθηκε με τον Σταυρό των Ιπποτών στις 17 Απριλίου 1945. Επιτυχημένη βολή του καταγράφεται στα 1.100 μέτρα, ενώ δίκαια χαρακτηρίζεται ‘Soldat im Einsatz’. Η 3η Μεραρχία είχε υπό την εποπτεία της το 144ο Σύνταγμα Πεζικού. Να σημειωθεί πως ο γερμανικός αυτοκρατορικός στρατός αποτελούταν συνολικά από 217 Συντάγματα Πεζικού. Ο Hetzenauer, όπως και ο Allerberger, αμφότεροι τιμήθηκαν με τον Σιδηρούν Σταυρό 1ης και 2ας Τάξεως το 1944, με το μετάλλιο που φέρει το έμβλημα του Γερμανικού Πεζικού, με το ασημένιο μετάλλιο τραυματιών σε περίοδο πολέμου, με το χρυσούν μετάλλιο του ελεύθερου σκοπευτή, με ένα μετάλλιο για την συμμετοχή τους σε μάχες σώμα με σώμα.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές συνιστούν μια καταλυτική δύναμη για όσους απολαμβάνουν ή ζητούν τις υπηρεσίες τους. Οι ελεύθεροι σκοπευτές χρησιμοποιούνται πολύπλευρα. Κατά κόρον από μυστικές υπηρεσίες, από γκανγκστερικές κυβερνήσεις, από μυστικούς συνασπισμούς, θεματοφύλακες οργανωμένων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Οι αποστολές τους επικεντρώνονται στην εκτέλεση συμβολαίων θανάτου που αφορούν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων οργανώσεων ή συμμοριών. Συν τοις άλλοις, οι ελεύθεροι σκοπευτές αποτελούν ειδικό τμήμα του στρατού κάθε οργανωμένου κράτους. Το τμήμα αυτό περιβάλλεται με άκρα μυστικότητα όσον αφορά τις δραστηριότητές του, καθώς φέρει εις πέρας απόρρητες αποστολές, διότι αν κάτι πάει στραβά μπορούν να εκθέσουν ανεπανόρθωτα τους εντολείς τους. Σε όλες τις πολεμικές αναμετρήσεις ή στρατιωτικού τύπου ‘ανθρωπιστικές’ επεμβάσεις που συγκλόνησαν τον κόσμο, σε περιπτώσεις που έλαβαν χώρα πολιτικές δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονιών κατά υψηλών προσώπων, οι ελεύθεροι σκοπευτές παρέμειναν στο σκοτάδι και οι ενέργειές τους ανεξιχνίαστες. Σε ελάχιστες περιπτώσεις υποδείχτηκαν μεμονωμένα άτομα ως πιθανοί δράστες τέτοιων ενεργειών, ενώ σπανιώς εκείνοι συνδέονταν ή ταυτοποιήθηκαν με τα εγκλήματα που τους αποδόθηκαν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δολοφονία Τζον Φ. Κέννεντυ στις ΗΠΑ, η δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε στη Σουηδία, η δολοφονία Σολωμού Σολωμού στην Κύπρο. Η χρήση ελεύθερων σκοπευτών προδίδει στρατιωτική εκπαίδευση, επαγγελματισμό, έμμισθες τις περισσότερες φορές υπηρεσίες, αναβαθμισμένους ρόλους στην πολιτική στόχευση των εντολέων και πολλά άλλα.

Οιοσδήποτε μπορεί να λειτουργήσει σαν ελεύθερος σκοπευτής ή να θεωρηθεί τέτοιος. Βασική προϋπόθεση η στοιχειώδης εμπειρία, εξάσκηση, εξοικείωση με την ιδέα να λειτουργεί κανείς σαν όπλο, ακόμα κι αν το μόνο όπλο είναι το σώμα του. Οπουδήποτε, οποτεδήποτε, οποιοδήποτε μέσο κι αν σκεφτεί κανείς, ακόμα κι αν δεν το διαθέτει την δεδομένη χρονική στιγμή. Αρκεί να το θελήσει, αρκεί να το μηχανευτεί. Όταν βρεθεί στα χέρια ευφυών ανθρώπων και χρησιμοποιηθεί καταλλήλως, μπορεί να αποφέρει υπερπολλαπλάσιο αποτέλεσμα από ότι αν βρισκόταν στα χέρια οιουδήποτε πολύπειρου ή εξοικειωμένου ακόμα και σε ρεαλιστικές συνθήκες μάχης. Οιοδήποτε εργαλείο οικιακής χρήσης μπορεί να αποβεί θανατηφόρο όπλο. Παρακολουθήστε προσεκτικά την τηλεοπτική παραγωγή Hitman του 2007 ή κάντε προπόνηση στο ομώνυμο video-game. Αφήστε την φαντασία σας να τρέξει και τα υπόλοιπα θα γίνουν…