Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ, Σκέλος B' / ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ











Αντάρτες Ñancahuazú

Οργάνωση που είναι γνωστότερη ως 'Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Βολιβίας (ELN). Αποτελούνταν από Βολιβιανούς και Κουβανούς αντάρτες που καθοδηγούνταν απ' τον Che Guevara. Ήταν ενεργοί στην βολιβιανή επαρχία Cordillera απ' το 1966 έως το 1967. Σκοπός τους, η ανατροπή της βολιβιανής κυβέρνησης κι η δημιουργία ενός κομμουνιστικού κράτους. Το δίκτυο της αντίστασης κατέρρευσε ολοκληρωτικά με την σύλληψη και την εκτέλεση του Che Guevara.



Κίνημα της 19ης Απρίλη

Κίνημα που είναι γνωστό απ' τα αρχικά M-19 κι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της Κολομβίας, αμέσως μετά τον Λαϊκό Στρατό της Κολομβίας ή Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας (FARC). Στα μέσα του 1985, τα ενεργά μέλη του κινήματος ανέρχονταν στους 1.500-2.000. Κατόπιν της αναστολής της ένοπλης δράσης, ονομάστηκε 'Δημοκρατική Συμμαχία M-19'. Η ίδρυσή του οφείλεται στην νοθεία που τελέστηκε στις εκλογές της 19ης Απριλίου του 1970, όπου η εκλογή της 'Εθνικής Λαϊκής Συμμαχίας' (ANAPO) του πρώην στρατιωτικού δικτάτορα Gustavo Rojas Pinilla του στέρησαν μία εκλογική νίκη.


Σταυροφόροι

Πρόκειται για έναν κροατικό αντικομμουνιστικό αντάρτικο στρατό, οι δραστηριότητες του οποίου ξεκίνησαν μετά την συνθηκολόγηση του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας, το οποίο την εποχή εκείνη ήταν ένα ναζιστικό κράτος-μαριονέτα, τον Μάιο του 1945, προς το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η δραστηριότητα τους έληξε το 1950. Η ίδρυση των Σταυροφόρων δεν ήταν άλλο απ' την προπαρασκευή μετώπου αντίστασης κατά των Γιουγκοσλάβων Παρτιζάνων, η εξάλειψη του κομμουνισμού, η εγκαθίδρυση της Ανεξάρτητης Κροατίας, η καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας. Αποτελούνταν από πρώην υπαξιωματικούς της πολιτοφυλακής της Κροατίας. Απαλλοτρίωναν τις περιουσίες των υποστηρικτών του κομμουνισμού, προχωρούσαν σε καταστροφές και σαμποτάζ.



Alfaro Vive, Carajo!

Oργάνωση που είναι γνωστή ως 'Eloy Alfaro Λαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις' που έλαβε το όνομά της απ' τον λαϊκό κυβερνητικό ηγέτη Στρατηγό Eloy Alfaro. Ήταν ακροαριστερή οργάνωση που έδρασε στο Εκουαδόρ που ιδρύθυκε το 1982. Πιστεύεται πως ορισμένοι ηγέτες της συνδέονταν με ηγέτες αντάρτικων κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, όπως το M-19 κι οι Τουπαμάρος. Έγινε γνωστή οπόταν μέλη της εισέβαλλαν σε μουσείο το 1983 κι έκλεψαν σπαθιά που ανήκαν στον Eloy Alfaro. Μεταξύ 1986-1987 ενεπλάκησαν σε απαγωγές και ληστείες, κατέλαβαν ραδιοφωνικούς σταθμούς απ' όπου εκφώνησαν τα μηνύματά τους. Δολοφόνησαν 4 αστυνομικούς, ώστε ν' απελευθερώσουν ένα μέλος τους.



Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός

Πρόκειται για την ιρλανδική δημοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση, σκοπός της οποίας ήταν η ανεξαρτησία της Βόρειας Ιρλανδίας απ' τον ζυγό του Ηνωμένου Βασιλείου κι η εγκαθίδρυση μίας σοσιαλιστικής δημοκρατίας στο πλαίσιο μίας ενωμένης Ιρλανδίας μέσω ένοπλης βίας ή πολιτικής επικράτησης. Ο IRA σχεδίασε κι εκτέλεσε πολλές εντυπωσιακές επιθέσεις εναντίον ποικίλων στόχων βρετανικού ενδιαφέροντος και συμφερόντων. Μία απ' τις ενέργειες του ήταν η βομβιστική επίθεση στο σύμπλεγμα πύργων Canary Wharf στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 1996, η οποία του απεδόθη απ' την βρετανική αστυνομία.



Παρτιζάνοι του Primorsky

Αντάρτικη ομάδα 6 ανδρών που έδρασε στο Primorsky της περιφέρειας Krai της Ρωσίας. Ηγέτης της ο Andrei Sukhorada, πρώην μέλος των Εθνικομπολσεβίκων. Η ομάδα κυκλοφόρησε 13λεπτο video στις 9 Οκτωβρίου του 2010 στο οποίο τα μέλη της κήρυτταν τον ανταρτοπόλεμο κατά της διαφθοράς και της αστυνομίας. Η ομάδα πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στόχων. Έδρασαν απ' τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2010. Εισέβαλλαν σε επαρχιακό αστυνομικό σταθμό, όπου σκότωσαν με μαχαιριές έναν αστυνομικό. Το video βρίσκεται εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=Cecrpjv9H1s



Ο Στρατός των Νέων Ανθρώπων

Κίνημα που είναι γνωστό ως 'Bagong Hubong Bayan'. Μαοϊκή ομάδα με αρχικά NPA που ήταν το ένοπλο σκέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων. Ιδρύθηκε στις 29 Μαρτίου του 1969. Στρατηγική τους ο 'παρατεταμένος πόλεμος' του Μάο. Χαρακτηρίστηκε 'τρομοκρατική' οργάνωση απ' τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τον λόγο ότι αποσπούσαν χρηματικά ποσά δίκην επαναστατικών φόρων από διάφορους επιχειρηματίες στις περιοχές που επιχειρούσαν. Επικεφαλής τους ο  Jose Maria Sison που ζει εξόριστος στην Ολλανδία. Εχθροί τους όλοι οι πληροφοριοδότες της αστυνομίας και του στρατού αλλά κι όσοι αρνούνταν να καταβάλλουν τους 'επαναστατικούς φόρους'.



Ο Στρατός του Θεού

Παρακλάδι της 'Εθνικής Ένωσης της Καρέν' της Ταϊλάνδης. Αντιτίθεντο στην στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας. Καταφύγιό τους τα σύνορα Ταϊλάνδης-Βιρμανίας. Ηγέτες του οι δύο 10χρονοι, τότε, αδελφοί Johnny και Luther Htoo.



Περονιστές Μοντονέρος (Ματσετέρος)

Πρόκειται για τους Μοντονέρος που δημιουργήθηκαν στην Αργεντινή το 1970. Αποτέλεσαν ένα περίεργο μείγμα φοιτητών από Καθολικές οργανώσεις κι αριστερών ομάδων που στήριζαν την επιστροφή του ιστορικού ηγέτη της χώρας Χουάν Περόν, ο οποίος τότε ζούσε εξόριστος στην Ισπανία του Φράνκο. Βασικός στόχος, να χτυπήσουν το δικτατορικό καθεστώς που κυβερνούσε την Αργεντινή. Η δράση τους περιλάμβανε κλοπές τραπεζών, απαγωγές και δολοφονίες πολιτικών, συνδικαλιστών, τραπεζιτών και διπλωματών. Η πλέον γνωστή απαγωγή και δολοφονία ήταν αυτή του Προέδρου Πέδρο Εουχένιο Αραμπούρου, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Χουάν Περόν, το 1955.Ο Περόν επέστρεψε με επεισοδιακό τρόπο στην Αργεντινή το 1973, ωστόσο, οι Montoneros δεν έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό στις τάξεις του κόμματός του. Ο ίδιος ο Περόν τους γύρισε την πλάτη απ' το μπαλκόνι της Casa Rosada, του προεδρικού μεγάρου της Αργεντινής. Μετά το θάνατό του, το 1974, αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση με στόχο την 'κοινωνική επανάσταση του αληθινού περονισμού'. Συνέχισαν τις απαγωγές και τις εκτελέσεις επιχειρηματιών και στρατιωτικών, ενώ μεταξύ των θυμάτων τους ήταν κι ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής. Στην ιστορία έμεινε η απαγωγή μελών μιας απ' τις πλουσιότερες οικογένειες της Αργεντινής, από την οποία έλαβαν 60 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα. Η στρατιωτική δικτατορία του 1976 υπό τον Στρατηγό Βιντέλα έβαλε τέλος στη δράση τους, αφού μεταξύ των χιλιάδων που εξαφανίστηκαν ήταν και πολλά απ' τα μέλη τους.



Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας

Ο ΔΣΕ ήταν ένας συμμορίτικος στρατός προσκείμενος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, κατά την διάρκεια του συμμοριτοπολέμου των χρόνων 1946–1949. Ηγέτες του ο διεθνής πολίτης Νίκος Ζαχαριάδης (Γ.Γ) κι ο Μάρκος Βαφειάδης (Πρόεδρος της Κυβέρνησης του Βουνού). Σύμμαχοι του ήταν η Αλβανία, η Βουλγαρία κι η Γιουγκοσλαβία. Η επίσημη απαρχή του συμμοριτοπολέμου, επίσημα υπήρξε η επίθεση στην χωροφυλακή Λιτοχώρου στις 30 Μαρτίου του 1946, ανήμερα των πρώτων βουλευτικών εκλογών. Τον Σεπτέμβριο του 1946, επίσης, οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον μικρών ή μεγάλων πόλεων, όπως η Δεσκάτη (21 Σεπτεμβρίου) κι η Νάουσα (30 Σεπτεμβρίου). Καθοδηγητής του ένοπλου αγώνα κι ιδρυτής του ΔΣΕ υπήρξε το εθνοπροδοτικό ΚΚΕ. Η δράση των αντάρτικων ομάδων συντονιζόταν απ' το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών, το οποίο δημιουργήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1946. Αρχηγοί ένοπλων ομάδων κι ο Μάρκος Βαφειάδης συναντήθηκαν στο χωριό Τσούκα στα βουνά των Αντιχασίων και συγκρότησαν ενιαίο στρατό. Στις 13 Νοεμβρίου οι δυνάμεις του ΔΣΕ επιτέθηκαν στο χωριό Σκρα στα Ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα σε βάρος του τακτικού στρατού με βαριές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Ακολούθησαν κι αλλού επιθέσεις σε τοπικές φρουρές ή σταθμούς χωροφυλακής στη Δυτική Μακεδονία, Έβρο και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Με την διαταγή υπ' αριθμόν 19 του Γενικού Αρχηγείου στις 27 Δεκεμβρίου του 1946 οι αντάρτικες δυνάμεις μετονομάστηκαν σε 'Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας'.



Οργισμένη Ταξιαρχία

Πρόκειται για βρετανική παραστρατιωτική ομάδα που έδρασε στη Βρετανία απ' το 1970 έως το 1972. Τα μέλη της πραγματοποίησαν βομβιστικές επιθέσεις με σκοπό την προπαγάνδιση των θέσεων τους. Μία εκστρατεία χαμηλής έντασης. Μεταξύ των 25 επιθέσεων που πραγματοποίησαν ήταν κι αυτή εναντίον του διαγωνισμού της 'Μις Κόσμος' το 1970, σε πρεσβείες, σε τράπεζες και κατοικίες των Συντηρητικών.




Κομμουνιστική Νεολαία της Αυστρίας

Ανεξάρτητη μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση νεολαίας που ιδρύθηκε το 1918 ως 'Οργάνωση Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αυστρίας'. Το 1934 κατέστη το σημαντικότερο αντιφασιστικό κίνημα, οπόταν 250 μέλη του πλαισίωσαν τις 'Διεθνείς Ταξιαρχίες'. Πολέμησαν εναντίον του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, ενώ αρκετοί εξ αυτών εκτελέστηκαν ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα ιδεολογικά απομεινάρια τους δραστηριοποιούνται εναντίον του νεοφασισμού, των περικοπών στην κοινωνική πρόνοια και της συμμετοχής της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Κίνημα Απελευθέρωσης της Παπούα-Νέα Γουινέα

Παραστρατιωτική οργάνωση που ιδρύθυκε το 1965 για την ανατροπή των κυβερνήσεων της Παπούα και της Δυτικής Παπούα που υπάγεται στην Ινδονησία. Η χρηματοδότηση της οφειλόταν στον Πρόεδρο της Λιβύης Muammar Gaddafi κι η εκπαίδευση τους στον μαοϊκό Στρατό του Θεού. Η δράση της εστιαζόταν στην απαγωγή Δυτικών κι Ινδονήσιων επιστημόνων. Έπειτα από διαπραγματεύσεις εβδομάδων, ο Στρατός της Ινδονησίας απελευθέρωσε τους απαχθέντες, κάτι που κόστισε την ζωή 6 ανταρτών της οργάνωσης αλλά και 2 ομήρων.




Εσωτερική ''Μακεδονική'' Επαναστατική Οργάνωση

Πρόκειται για την ανθελληνική μυστική, σλαβόφωνη εθνικιστική οργάνωση που συστάθηκε στα Βαλκάνια στα τέλη του 19ου αιώνα, στη Ρέσνα της περιοχής Πόλογκ, των σημερινών Σκοπίων το 1893, στην τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με αρχικό στόχο την απελευθέρωση των χριστιανικών πληθυσμών της Μακεδονίας κι αργότερα την ένωση της περιοχής με τη Βουλγαρία. Με βάση τις αυστροουγγρικές πηγές, μέχρι το 1902 είχε την ονομασία 'Βουλγαρική Μακεδονο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική Επιτροπή'. Διαδραμάτισε καίριο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Βαλκανικής και κυρίως της εσωτερικής πολιτικής ζωής της Βουλγαρίας και της  Γιουγκοσλαβίας μέχρι τη βίαιη διάλυσή της απ' τον τσάρο Μπόρις Β΄ της Βουλγαρίας το 1934. Η δράση της εντάθηκε κυρίως μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στη δεκαετία του 1920, με συνεργασία κι άλλων εθνικιστικών οργανώσεων (Κροατίας, Ιταλίας) και συνεχίστηκε με τον ίδιο τρομοκρατικό χαρακτήρα μέχρι και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνέπεια αυτής ήταν να δημιουργηθούν εξ αρχής αντίπαλες εθνικιστικές οργανώσεις και ν' ακολουθήσουν συγκρούσεις μη ελεγχόμενες. Στη χρονική διάρκεια αυτή μετέβαλε κάποιες φορές την ονομασία της, είτε από εσωτερικές διασπάσεις, είτε κατ΄ εξέλιξη της δράσης της.



Ινδοί Μουτζαχεντίν (Lashkar-e-Taiba)

Πρόκειται για μία τρομοκρατική ομάδα που έδρασε στην Ινδία και κατέστη γνωστή χάρη στις επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων. Πιστεύεται πως ήταν η εμπροσθοφυλακή του Πακιστάν, ώστε να δημιουργηθούν προστριβές μεταξύ των Μουσουλμάνων της Ινδίας και των κοινοτήτων των Ινδουιστών. Μία απ' τις πλέον σκληρές τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στο έδαφος της νότιας Ασίας με ορμητήριό της τα σύνορα του Πακιστάν. Σκοπός της είναι η δημιουργία  ισλαμικού χαλιφάτου κατά μήκος της Νότιας Ασίας. Το 2001 επιτέθηκαν εναντίον του κοινοβουλίου της Ινδίας και το 2008 πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στην Μουμπάι.



Mai-Mai

Ο όρος Mai-Mai ή Mayi–Mayi αναφέρεται σε κάθε ένοπλη κοινότητα που δρα στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την προάσπιση της κυριαρχίας της χώρας από ξένους ένοπλους επιδρομείς. Η ίδρυσή τους ταυτίζεται με την εισβολή των δυνάμεων της Ρουάντα και την συνεργασία τους με κάποιους επαναστάτες απ' το Κονγκό. Οι Mai-Mai έδρασαν στις επαρχίες των ανατολικών συνόρων με την Ρουάντα, τον βόρειο και τον νότιο τομέα του Kivu. Οι δύο αυτές χώρες μαστίζονται από υποσιτισμό των κατοίκων τους σε ποσοστό άνω του 70%.



Tέλος αφιερώματος / Σκελος Α'
: http://maiandrioi.blogspot.gr/2015/03/blog-post_19.html